Retinol Nedir? Ne İşe Yarar?
Retinol’ün tanımını yapacak olursak; bir çeşit A vitaminidir aslında, cilt tarafından emildiğinde aktif halini alır ve retinoik asit olur. Reseptörlerimizle bağlandıktan sonra cildimizde bazı değişiklere sebep olur; hücrelerin yenilenmesini hızlandırmak, kolajen üretimini arttırmak (ki 25 yaşından sonra bu üretim yavaşlamaya başlıyor ve asıl yaşlanmamızın en önemli sebeplerinden birisi bu), koyu lekeleri aydınlatmak gibi.
Retinol’ün cildiniz için yapabileceği bazı iyilikler;
Temiz bir cilt sağlamak: Retinoller daha çok kırışıklık ve yaşlılık belirtilerini azaltma konularında sevilip çok kullanılsa da; cildi yatıştırma, aknelere karşı anti bakteriyel bir cilt/alan oluşturma gibi cildinizi temiz tutma konusunda da oldukça başarılı bir madde.
Yara izleri, kırışıklıklar ve ince çizgileri ortadan kaldırmak: En sevilen ve kullanımı en yoğun cilt sorunu bu sanırım. Uzun ve düzenli kullanımda A vitamininin cildi pürüzsüzleştirip ince çizgiler, kırışıklıklar ve yara izlerinin görünümünü azalttığı kanıtlandı. Ayrıca gözeneklerin görünümü ve lekeli ciltler için de oldukça güzel işler başarıyor.
Pürüzsüz bir cilt: Evet, pütürlü veya cildinizin dokusunda hoşlanmadığınız yerler varsa mesela eskiden kalma akne izleri gibi A vitamini bu durumda da size yardımcı olabilir.
Mini-not: Retinoller yavaş çalışan maddelerdir, yani 1 hafta düzenli kullanıp cildinizde hiç bir ilerleme göremezseniz bu işe yaramıyor demek değildir. Bu yüzden bir çok kişi tarafından ‘işe yaramıyor’ denilen ürünler var ama aslında oldukça yararlı ve cilde iyi gelen ürünler, o yüzden eğer sabırsızsanız ve hemen ilerleme görmek istiyorsanız retinoller size göre değil, en az 2 ay (hatta 1 yıl bile diyen doktorlar var.) düzenli kullanmanızı öneririm.
Retinol Zararlı mı? Yan Etkileri Var mı?
Bir çok kişi retinolleri kullanmayı sevse de internette oldukça fazla kişinin de kullanmadığını/kullanmaktan kaçındığını görüyorum. Özellikle Güney Koreli cilt bakımı guruları Retinol kullanmıyor ve hiç dahil etmiyorlar (hepsi diyemem ama gördüğüm kadarıyla büyük çoğunluğu tercih etmiyor.) bir yazıda cildi daha hassas yaptığı için kullanmamayı tercih ettikleri yazıyordu. Bunun dışında bir yan etkisi yok, ama bir çok kimyasal cilt bakımı ürününde olduğu gibi cildinizi bunları kullanırken güneşten korumalısınız ayrıca cildinizin ne kadar kimyasalı kaldıracağını kendinizi (veya dermatalogunuzu) dinleyerek karar vermeniz gerekiyor.
En önemlisi: Retinollerle hangi maddeleri aynı cilt bakım rutininde kullanmamanız gerektiğini de bilmeniz gerekiyor. Aşağıda ayrıntılı bir şekilde yazacağım kesinlikle hangileri ile karıştırmamanız gerektiğini.
Kişisel fikrimi sorarsanız cildinizi her zaman korumanız önemli o yüzden bu ekstra hassaslaştırma olayını çok da önemsemiyorum, ama cildiniz zaten hali hazırda aşırı hassas ise kullanmamanızı veya bir doktora danışarak kullanmanızı öneririm ama derin kırışıklıklara kesin çözüm olan belki de tek aktif madde retinoldür.
Retinol Serum Kullanımı
İçeriğinde retinol bulunan hangi ürünü kullanıyorsanız ona göre cilt bakımında sıralamanız gerekiyor, bunun da ayrıntılı yazısını aşağıda bulabilirsiniz;
İlk başlayanlar için şöyle bir kullanım şekli önerebilirim, aslında bu kullanım şeklini herkes kullanabilir sadece yeni başlayanlar en düşük güçteki (Retinyl Palmitate aşağıda ayrıntılı bir tablo var retinoidler hakkında) retinoidli ürün ile başlasın;
- Serum ise bezelye büyüklüğünde yeterli (krem bir ürünse çok ince bir tabaka şeklinde) ürünü;
- 1 hafta boyunca 1 gün sadece sonra
- 2 hafta boyunca 2 gün sadece sonra
- 3 hafta boyunca 3 gün sadece olacak şekilde ardından sürekli olarak;
- 2 günde 1 şeklinde (özellikle gece kullanılması öneriliyor) uygulayabilirsiniz.
Ayrıca güneş kremini sürekli kullanarak cildinizi güneşten korumanızı öneririm.
Cilt bakım rutininizde ASLA retinoidlerle karıştırmamanız (aynı rutin içinde kullanmamanız) gereken maddeler;
- C Vitamini
- Benzoyl Peroxide
- AHA/BHA
AHA vs BHA asitleri cilde kimyasal bi eksfoliyasyon sağlar bu da Retinoidler ile birleştiğinde ekstra kuruluğa ve irritasyona sebep olur.
Okuduğum doktorların demesine göre Retinoidler ve Benzoyl Peroxide birbirlerini sıfırlıyor. Yani her ikisi de birbirini sıfırlayıp işlevsiz hale getiriyor bu yüzden aynı rutin içinde kullanılmaz.
C vitamini ile Retinoidler farklı zaman dilimlerinde kullanılması öneriliyor genelde, Sabahları C vitamini ve akşamları Retinoidli ürün gibi. Bazı doktorlar ise C vitamini ve Retinollerin aynı rutin içinde kullanılmasını özellikle destekliyor ve birbirlerinin daha etkili olması için yardım ettiklerini söylüyor ama her ikisi de oldukça sert kimyasallar oldukları için özellikle hassas ciltleri oldukça fazla rahatsız edebilir, normal ciltlilere de önermek istemem açıkçası ama bu bilgi de aklınızda bulunsun.
Retinol içerikli en iyi ürünleri bu listede topladık, mutlaka bakmalısınız;
Yeni başlayanlar için Retinol
Tahmin edebileceğiniz gibi tek bir retinol yok, aslında retinol bu tarz maddelerin genel adı ve birden fazla retinol var. Yeni başlayanlar için her zaman en düşük %’li (veya en düşük güçte olan) ürünleri öneririm özellikle cildiniz daha önce hiç asitleri tanımamış ise, bu diğer tüm asit içerikli kimyasal maddeler için de geçerli şu yazımızda okuyabilirsiniz;
Retinol aslında Retinoidlerin bir alt grubu, kısaca A vitaminleri ve türevlerinin genel grubuna verilen ad. En düşük güçtekinden en güçlüsüne doğru aşağıya sıralayacağım, yeni başlayanlar için retinol önerim ise ilk sıradaki;
- Retinyl Palmitate (En düşük güçteki ve yeni başlayanların kullanması gereken versiyonu)
- Retinol (En popüleri ve bir seviye daha güçlüsü)
- Retinaldehyde (Retinolden daha da güçlüsü)
- Adapalene (Bildiğim kadarıyla akne tedavisinde reçeteli satılan bir versiyonu ve bilinen diğer adı Differin)
Kişisel fikrimi sorarsanız ilk önce Retinyl Palmitate ile başlayıp (çünkü bu versiyonu hassas ciltlerin bile kullanabileceği kadar zararsız ve cildi irrite etmiyor.) aradan en az 1 yıl (evet tam olarak 1 yıl ve en az) sonra Retinol‘e geçin ve bu şekilde uzun süre cilt bakımınızı sürdürün, çok güçlü retinoidler eğer doğru kullanılmazsa (bilinçsiz akne tedavileri gibi) size daha büyük sorunlara sebep olabilirler ve hassas ciltler için çok fazla soruna sebep olabilirler. Adapalene‘den de fayda göremiyorum daha güçlüsüne ihtiyacım var diyorsanız 2 tane daha aşırı güçlü versiyonları var ama sadece reçete ile satılıyorlar (Reçeteli retinoid kremler)bu yüzden bir dermataloga gitmenizi öneririm onların isimleri de; Tretinoin ve Tazarotene
mini-not: Daha önce de dediğim gibi retinoidler oldukça yavaş açılan maddelerdir o yüzden en düşük güçteki Retinyl Palmitate ile cildinizde sanki hiç bir fark olmuyormuş gibi hissedebilirsiniz, gerçekten sabırlı olmanızı gerektiren bir süreç ama bu kırışıklıklar da sizde 1 ayda oluşmadı değil mi? Pozitif düşünmek gerek 💖
Retinol Kullananlar
Retinol ile tanışmam aslında Reddit sitesindeki bu kızın fotoğrafı sayesinde oldu, çok etkileyici bir fotoğraf olduğu için aşağıya ekliyorum. Cildini kurtaran ürünün retinol olduğundan bahsediyordu ve sadece kırışıklıklar için değil diğer cilt problemleri için de çok iyi olduğunu yazıyordu.
Üstteki fotoğrafta da görebileceğiniz gibi akneler üzerinde ve genel olarak cilt görünümünü iyileştirmede oldukça iyi maddeler retinoidler. Herkesin cilt bakım rutinine ekleyebileceği ayrıca kırışıklıklar oluşmadan onları önlemek isteyenlerin de kullanabileceği bir madde, retinoid içerikli önerebileceğim bir kaç ürün var yakında onun yazısını da yazmayı (Retinol krem önerileri) planlıyorum, buraya eklerim linkini 💖 sizin de önerileriniz varsa yorum kısmına yazabilirsiniz.