Kepek Nasıl Oluşur?
Öncelikle kepekten kurtulabilmemiz için neyin neden olduğunu yani kepek nasıl oluşur bulunu bilmeliyiz. Cildimiz kendini yenileyen bir organdır, bu yenileme işlemi aslında fark edilmeyecek kadar küçük beyaz ölü deriler meydana getirir ve banyo yapmanız sayesinde süpürülürler. Kepek problemi olan kişilerin cilt yenilemeleri daha hızlı gerçekleştiğinden bu ölü deriler birleşip daha büyük olurlar bu da özellikle koyu renk saçlarda ve kıyafetlerde daha belirgin gördüğümüz kepeği meydana getirir. Kepek problemi aslında düşündüğünüzden çok daha yaygın bir problemdir.
kepek nasıl geçer kadın ve erkeklerde farklılık göstermez aslında, ancak kadınların saçları genelde daha uzun olduğundan banyoda daha dikkatli olmaları gerekir. Saçın çok iyi durulanmasını sağlamalısınız, saçınızda hiç bir şampuan/saç kremi vs. kalmamalı. Saçınızda kalan ekstra ürünler de kepeklenme yapabilir veya saç dibinizde kuruyup kepek gibi döküntü yapabilir. diğer bazı nedenler ise şöyle sıralanabilir;
- Bazı cilt hastalıkları (Egzema, sedef hastalığı vs. gibi)
- Saç temizliğine özen göstermemek, saçları çok sık veya çok seyrek yıkamak.
- Saçta bırakılan (durulanmayan) saç ürünlerini sık sık kullanmak (mesela jöle, saç spreyi vs.)
- Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, saçları şampuandan veya kremden sonra yeterince iyi durulamamak.
- İçinde ağır kimyasallar bulunan kalitesiz saç boyaları.
- Saç derisinde bakteri ve mantar oluşumu.
- Vitamin eksiklikleri.
Kepek Nasıl Geçer Doğal Yöntemler
Kepek nasıl geçer sirke bilinen en iyi yöntemlerden birisi, ve kepek nasıl geçer bitkisel bir yöntemdir. Ayrıca sadece kepek sorunu olanlar için değil herkesin kullanabileceği bir yöntem çünkü saçlara çok güzel bir parlaklık sağlıyor. Banyoya girmeden önce 1 ölçek sirkeye (elma sirkesi kullanıyorum ama sanırım üzüm sirkesi de pek fark etmez.) 2 ölçek su koyuyorum (bunu saçınızın uzunluğuna göre arttırabilirsiniz ama kepek sorunu için sadece saç diplerimize odaklanacağız.) bu karışımı saçınıza döküp hafifçe saç diplerinize işlemesi için masaj yapın 10 dakika veya 15 dakika bekledikten sonra saçlarınızı normal şekilde yıkayın. Kokusu biraz kötü olabilir ama sirke anti bakteriyel bir sıvı olduğu için saçlarınızda mantar, bakteri vs. varsa bunlardan saçlarınızın temizlenmesine yardımcı olacaktır. Saçınızı her yıkamadan önce bu şekilde sirke ile yıkayabilirsiniz bir yan etkisi yoktur.
Karbonat en güzel sonuç veren yöntemlerden birisidir. Şampuanınıza bir yemek kaşığı karbonat karıştırın. Duşta saç diplerinize bir kaç dakika bu karbonatlı şampuanı masaj yapın ardından iyice durulayın. Karbonat doğal bir antiseptik olduğu için saçınızda oluşan ekstra yağlanmayı ve bu yağlanmadan kaynaklı kepek sorununu bir kaç yıkamada çözecektir. Saçlarınızdaki kepek sorunu ortadan kalkınca bu karbonatlı şampuanı kullanmayın. Eğer kepek sorununuz sürekli olarak geri dönüyorsa şampuanınızı ve saç kreminizi değiştirmeyi düşünün.
Kepek nasıl geçer tuz çok iyi bir peeling etkisi verebilir ve bazen saç diplerinizin kepekten kurtulması için iyi bir peelinge ihtiyacı vardır. Kaşıntılı bir kepeklenme sorununuz varsa ve bunun bir cilt sorunundan kaynaklanmadığını düşünüyorsanız (yani kepek olduğundan kesin eminseniz, çünkü tuz açık yaralara iyi gelmez.) saç diplerinize banyodan önce tuz ile ovarak masaj yapın ardından normal bir şekilde saçlarınızı yıkayıp, durulayın. Bunu her banyoya girdiğinizde yapmanızı önermem, gereğinden fazla peeling derinizi savunmasız bırakabilir.
Eğer tüm bunlarla uğraşmak istemem, DIY şeyler bana göre değil diyorsanız bir kepek şampuanı kullanmanızı öneririm. Dikkat etmeniz gereken şey kepek şampuanlarının içinde kömür katranı bulunur ve bu saçlarınız açık renk boyalıysa (sarı, gri veya beyaz gibi) saç renginizi ters etkileyebilir. Saçlarınızı bir kepek şampuanıyla 2 günde 1 olacak şekilde yıkamayı deneyin. Eğer tüm bunları yapmanıza rağmen kepeğiniz devam ediyorsa saç sorununuz sadece kepekten saha ileri bir deri hastalığı da olabilir. Doktorunuzla konuşmanızı tavsiye ederim. Sizin için çözüm olan kepek yöntemlerini aşağıya yazabilirsiniz.